In een recent onderzoek van Deloitte gaf 94% van de managers aan dat “agility” cruciaal is voor de toekomst van de organisaties die ze leiden en komt maar 6% aan ook maar een beetje in de buurt te komen van de “wendbaarheid” die ze voor ogen hebben. Een gat is 88% is de moeite waard te onderzoeken. Waarom komen weinig organisaties verder? Wat is er zo moeilijk aan agile werken?

Aan kennis zal het niet liggen. Er zijn talloze boeken en een veelvoud aan bedrijfjes die trainingen aanbieden. Agile coaches en manifesto’s zijn niet meer weg te denken uit de meeste organisaties. En de 3 agile principes zijn best te overzien:

  1. Een obsessie met het continu creëren van waarde voor klanten.
  2. Het werken in kleine teams met korte iteratieve werkcycli
  3. Het coördineren van werk in een interactief netwerk

Wat echt weerstand oproept is dat agile op gespannen voet staat met de basishoudingen en aannames van management van de afgelopen eeuw. Zo verdien je met Agile geld door je er niet op de richten. Wordt controle verbeterd door het los te laten en gedragen Agile leiders zich als hoveniers en niet als commandanten. Logisch dat Agile bespot wordt, managers voelen zich al snel incompetent in deze nieuwe wereld met nieuwe manieren.

1. Geld verdien je door je er niet op te richten

Vergeet "The Secret" dit is een gevecht tussen de grote economen. Milton Friedman schreef in zijn artikel in de New York Times op 13 september 1970 dat alle CEO's die een doel nastreefden anders dan geld te verdienen voor hun bedrijf, "onwetende marionetten waren van de intellectuele krachten die de economie hebben ondermijnd". Peter Drucker claimt daarentegen dat "er maar één geldig doel van een bedrijf is: een klant creëren".

Wanneer het verrassen van klanten door voortdurende innovatie de hoofdzaak wordt, is geld verdienen het resultaat, niet het doel van het bedrijf. En, het resultaat mag er zijn. De omslag van een focus op productie van levenloze dingen (geld, producten) naar een focus op mensen (bevindelijke uitkomsten, ervaringen, verbinding) betaald zichzelf uit voor de grote 5 van de wereld (AAFG).

Lees ook: Outcome driven innovation (Jobs-to-be-done) van Strategyn.

2. Vergeet Economy of Scale: je markt is één persoon

Bedrijven uit de vorige eeuw richten zich op generieke producten (nu; commodities) om schaalvoordelen te behalen. Agile daarentegen gaat over het genereren van directe, intieme (als-in dichtbij), incrementele waarde op schaal. Dat is de nieuwe lat. Wanneer bedrijven dit doen, zoals blijkt uit de cijfers van Amazon, Apple, Facebook en Google, verdienen ze veel geld.

Daarom richten Agile-organisaties zich op het bieden van intieme waarde, met een effectieve "markt van één", d.w.z. een niveau van maatwerk en klantenservice waarbij een klant voelt dat hij of zij een exclusieve of preferente klant van het bedrijf is. Zoekmachines worden bijvoorbeeld dagelijks gebruikt door miljarden mensen over de hele wereld. Elke gebruiker krijgt echter aangepaste zoekresultaten op basis van hun locatie en verwijst naar plaatsen in de buurt, weersvoorspelling of verkeersomstandigheden.

Lees ook: Unscaled van Hermant Teneja.

3. Gooi die organisatiepiramide maar in de prullenbak de toekomst is plat

Succes op de hedendaagse markt vereist lenigheid, flexibiliteit, aanpassingsvermogen en wendbaarheid - alles wat je organisatie niet is/was.

Een top-down piramide omzetten in een flexibel netwerk is lastig. De kern van het managementdenken in de 20e eeuw is het idee van een bedrijf als een efficiënte steady-state machine die is gericht op het exploiteren van zijn bestaande bedrijfsmodel. "Traditioneel, MBA-achtig denken", zoals Google-managers, Eric Schmidt en Jonathan Rosenberg, schrijven in hun boek "Hoe Google werkt", dicteert dat je een duurzaam concurrentievoordeel opbouwt ten opzichte van rivalen en dan het fort sluit en verdedigt met koken olie en vlammende pijlen. "

Wanneer de hele organisatie Agile omarmt, is de organisatie een organisch netwerk van teams. In deze organisaties erkennen managers dat competentie in de hele organisatie aanwezig is en dat innovatie overal vandaan kan komen. De hele organisatie, inclusief de top, is geobsedeerd met het leveren van meer waarde aan klanten. Agile teams nemen eigen initiatief en communiceren met andere Agile-teams om problemen op te lossen. 

Lees ook: Hoe Google werkt van Eric Schmidt en Jonathan Rosenberg.

Effectief leiderschap in een wendbare omgeving heeft meer te maken met tuinieren dan met schaken. Planten, onderhouden, bewateren en beschermen zijn belangrijker dan planning, uitvoering en rapportage.

Wellicht wordt het tijd een nieuw onderwerp van spot te nemen, probeer blockchain eens. Ook erg grappig aangenomen dat je er eind vorig jaar bent uitgestapt.

Aan de slag met Agile werken in jouw organisatie? Neem dan contact op.